Bijelo dugme oduševilo koncertima u Rijeci i Zagrebu

Zagreb

Jedan od najvećih rock bendova s ovih prostora, Bijelo Dugme, nastavlja slavlje četrdeset godina karijere koncertnom turnejom po Hrvatskoj. Nakon velikog koncerta u pulskoj Areni, osnivač i autora pjesama Bijelog Dugmeta, Goran Bregović te pjevači Alen Islamović i  Mladen Vojičić-Tifa s Orkestrom za vjenčanja i sprovode, nastavili su slavljeničku koncertnu turneju ovog petka u Dvorani mladosti na Trsatu u Rijeci te u subotu u zagrebačkoj Areni.

 

Koncerte je otvorio Goran Bregović s Orkestrom za vjenčanja i sprovode svirajući par pjesama iz diskografske faze nakon Bijelog dugmeta, a potom su im se u izvedbama brojnih hitova Bijelog dugmeta pridružili Alen Islamović i  Mladen Vojičić-Tifa te posebni gosti, klapa Godimenti i Tamburaši za dušu. U koncertima koji su trajali preko dva sata, Bijelo dugme je odsviralo brojne hitove među kojima su "Noćas je ko lubenica pun mjesec iznad Bosne", "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Napile se ulice", "Ha ha ha", "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac", "Doživjeti stotu", "Ipak, poželim neko pismo", "Na zadnjem sjedištu moga auta" i brojne druge, a koncert je završen sjajnim izvedbama hitova "Hajdemo u planine", "Ima neka tajna veza" i "Đurđevdan je, a ja nisam s onom koju volim" koje je skupa s njima jednoglasno otpjevala i publika.

Već ovog petka (4.12.) i Splićani će moći uživati u ovom koncertu u Spaladium Areni, a 19.12. Bijelo dugme će nastupiti i u osječkoj dvorani Gradski vrt.

Koncertna proslava je nastavak obilježavanja 40 godina karijere Bijelog Dugmeta koje je započelo prošle godine objavljivanjem "Bijelo dugme - Box set deluxea", najvećeg diskografskog pothvata u povijesti na ovim prostorima. "Bijelo dugme - Box set deluxe" po prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma na novom 180-gramskom vinilu, uz bonus singlicu "Top/Ove ću noći naći blues". Ovo limitirano, luksuzno izdanje obogaćeno je i knjigom "Bijelo dugme" na 296 stranica s velikim brojem nikad objavljenih fotografija i dokumenata iz diskografske karijere Bijelog dugmeta, download šifrom za preuzimanje svih remasteriranih pjesama iz ovog box seta te rijetkim memorabilijama grupe.

Osim vinilnog box seta, objavljen je i "Bijelo dugme - CD Box set deluxe" koji po prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma na 9 CD-a uz bonus, dvostruki deseti CD "Pjesme sa singl ploča i neobjavljena pjesma". Dvostruki CD sadrži sve singl pjesme Bijelog dugmeta iz perioda 1974. - 1981. godine uključujući bonus singlove Ipe Ivandića i Bijelog dugmeta "Džambo" i "Vatra" te po prvi put digitaliziranu pjesmu "Ove ću noći naći blues" snimljenu na Boom Pop festivalu u Ljubljani 1974. godine te ekskluzivnu, nikada objavljenu pjesmu "Playing the part" iz 1981. godine. Ovo izdanje obogaćeno je i knjižicom na 52 strane.

Uz ova dva luksuzna box seta, u prodaji se nalaze i prvi hrvatski hibridni Super Audio CD "Kad bi' bio bijelo dugme", DVD izdanje "Bijelo dugme" s 34 video spota s remasteriranim zvukom iz Abbey Road studija i knjiga "Bijelo dugme" na 296 strana.

Fotogaleriju s koncerta pogledajte na www.crorec.hr/galerija