Godišnjica izdanja "Bijelo dugme - Box set deluxe"

Dugme

Najveći diskografski pothvat u povijesti na ovim prostorima -"Bijelo dugme - Box set deluxe", koji obuhvaća kompletnu diskografiju jednog od najvećih rock bendova s ovih prostora, u subotu, 14.11.2015. obilježit će godinu dana od objavljivanja. Interes fanova u regiji, ali i diljem svijeta, koji ne jenjava od početka prodaje box seta, svjedoči o važnosti i veličini benda Bijelog dugmeta i samog projekta "Box set deluxea".

 

Bijelo dugme - Box set deluxe" po prvi put je objedinio svih devet studijskih albuma na novom 180-gramskom vinilu, uz bonus singlicu "Top/Ove ću noći naći blues". Ovo limitirano, luksuzno izdanje obogaćeno je i knjigom "Bijelo dugme" na 296 stranica s velikim brojem nikad objavljenih fotografija i dokumenata iz diskografske karijere Bijelog dugmeta, download šifrom za preuzimanje svih remasteriranih pjesama iz ovog box seta te rijetkim memorabilijama grupe. Objavom toga luksuznog izdanja, najveća hrvatska diskografska kuća odala je počast jednoj velikoj glazbenoj karijeri koju su tijekom proteklih četiri desetljeća pratile brojne generacije obožavatelja.

Bend koji je 1974. niknuo na temeljima glazbe šezdesetih i njenih prvaka kao što su The Beatles, The Rolling Stones, The Who i drugi donio nam je cijeli niz hitova na pločama "Kad bi bio bijelo dugme", "Šta bi dao da si na mom mjestu", "Eto! Baš hoću!", "Bitanga i princeza", "Doživjeti stotu", "Uspavanka za Radmilu M.", "Bijelo dugme", "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" i "Ćiribiribela". Ovi su epohalni albumi još jednom ugledali svjetlo dana i to u ranije nikad doživljenoj kvaliteti. Naime, za ovu posebnu prigodu sva izdanja Bijelog dugmeta remasterirana su u svjetski poznatom Abbey Road studiju pod paskom Seana Mageeja.

Osim vinilnog box seta, u prodaji je i "Bijelo dugme - CD Box set deluxe" koji po prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma na CD-ima uz bonus, dvostruki deseti CD "Pjesme sa singl ploča i neobjavljena pjesma". Dvostruki CD sadrži sve singl pjesme Bijelog dugmeta iz perioda 1974. - 1981. godine uključujući bonus singlove Ipe Ivandića i Bijelog dugmeta "Džambo" i "Vatra" te po prvi put digitaliziranu pjesmu "Ove ću noći naći blues" snimljenu na Boom Pop festivalu u Ljubljani 1974. godine te ekskluzivnu, nikada objavljenu pjesmu "Playing the part" iz 1981. godine. Ovo izdanje obogaćeno je i knjižicom na 52 strane. Uz ova dva luksuzna box seta, u prodaji se nalaze i prvi hrvatski hibridni Super Audio CD "Kad bi' bio bijelo dugme", DVD izdanje "Bijelo dugme" s 34 video spota s remasteriranim zvukom iz Abbey Road studija te knjiga "Bijelo dugme" na 296 strana.

"Bijelo dugme - Box set deluxe" možete kupiti u odabranim trgovinama diljem regije te putem online trgovina: Croatia Records web shop, iTunesAmazon ili preslušati na Deezeru.

"Ne znam koja bi rečenica sada mogla opisati moje oduševljenje kada vidim ovaj box set pred sobom, u ovo vrijeme kada slavim 40. godišnjicu karijere. Na ovakav način mogu doći do ploča i to me toliko obradovalo da mi nije žao ni jedne ploče koju sam u ratu izgubio", rekao je oduševljeni Željko Bebek na predstavljanju "Box set deluxea" koje je održano 13.11.2014. na Zagrebačkom velesajmu.

"Ja sam na tome radio godinu dana i baš sam rekao da nikada nije dosta vremena. Trebala nam je godina dana da sve posložimo kako treba. Jako sam zadovoljan", tom je prilikom rekao autor projekta i direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac. Na projekt se osvrnuo i nekadašnji glavni urednik Jugotona Siniša Škarica: "Sve je bilo sjajno organizirano i provedeno u djelo. Bijelo dugme je najveći bend na ovim prostorima svih vremena. Sam box set je napravljen savršeno i sve je na svom mjestu. Knjiga je čvrsto autorski koncipirana i pokriva kompletno razdoblje Bijelog dugmeta. S bendom sam imao odnos suradnika i urednika, a čim sam ih čuo prvi put na radiju sam znao da se sprema nešto veliko", rekao je.

Projekt "Box set deluxe" komentirao je Goran Bregović: "To je zbilja elegantan napor Croatia Recordsa, znam da je to u današnje vrijeme u svakom smislu složeno, zahvalan sam im da su to uradili. Znate, čovjek voli da iza sebe ostavi neki lijep trag, vjerujem da će svi koji su sudjelovali, mi kao Bijelo dugme i ovi oko nas imati osjećaj da su iza sebe ostavili nešto što elegantno stoji u jednom vremenu koje traje duže nego je predviđeno. Taj garantni rok Bijelog dugmeta je produžen puno više nego što se itko nadao i više nego sam se ja nadao".

Komentar Alena Islamovića o projektu Bijelo dugme - Box set deluxe je: "To je jako velika stvar, u suštini kad se to pojavi na tržištu izgledat će mi kao da su se pojavili The Beatlesi s nekim svojim kompilacijama, lijepo će to biti meni na ormaru da držim. Da ga vide moji klinci, moje kćeri i moja buduća unučad. Da imaju jednu lijepu uspomenu na svog starog koji je pjevao i bio u tom bendu."

Sve informacije o izdanju "Bijelo dugme - Box set deluxe" pronađite na web stranici: www.bijelodugme.com.hr i Facebooku: https://www.facebook.com/bijelodugmeboxset