Goran Bregović dobitnik nagrade Porin za posebna dostignuća u glazbi!

Bregovic

Goran Bregović bit će poseban gost ovogodišnje dodjele glazbene nagrade Porin na kojoj će primiti nagradu za posebna dostignuća u glazbi! Bregović je osnivač, gitarist i autor najpopularnijeg domaćeg rock benda, Bijelog dugmeta, a danas, čak 40 godina nakon početka karijere, najpopularniji je domaći glazbenik u svijetu.

 

Kao i na početku karijere, bavi se narodnom, etničkom glazbom, tj. glazbom koja je u međuvremenu postala poznata kao world-music. Goran Bregović je nastupao s Orkestrom za svadbe i sprovode, a pisao je filmsku glazbu, komornu klasičnu glazbu za male i velike ansamble te je surađivao s brojnim glazbenicima od Hrvatske, Poljske i Grčke do Turske. Sa svojim bendom godišnje odsvira oko 120 koncerata, a dosad su posjetili sve krajeve svijeta, od Japana do Meksika.

Najveći diskografski pothvat u povijesti na ovim prostorima "Bijelo dugme - Box set deluxe" osvojio je dvije nominacije za nagradu Porin, čime je dobio službenu potvrdu struke i publike o kvaliteti projekta. Luksuzni limitirani box set nominiran je u kategoriji za Najbolji tematsko-povijesni album (autor izdanja Želimir Babogredac) te u kategoriji za Najbolje likovno oblikovanje (autori likovnog oblikovanja su Fabrika, Ivica Propadalo i Negra Nigojević). Drugi krug glasanja za Porin završava u četvrtak, 19. veljače.