Objavljen "Bijelo dugme - Box set deluxe"

Na Zagrebačkom velesajmu sinoć je predstavljen projekt "Bijelo dugme - Box set deluxe", najveći diskografski pothvat u povijesti na ovim prostorima. O izdanju su nakon kraćeg nastupa dugogodišnjeg pjevača Bijelog dugmeta Željka Bebeka, koji je otpjevao pjesme "Loše vino", "Ima neka tajna veza", "Ružica si bila" i "Selma", govorili direktor Croatia Recordsa i autor projekta Želimir Babogredac, koautor knjige i dugogodišnji glavni urednik Jugotona Siniša Škarica, koautor knjige, rock kritičar, novinar i redatelj Dušan Vesić, te ugledni svjetski fotograf, autor brojnih fotografija u knjizi i prijatelj benda Bijelo dugme Brian Rasic.

"Ne znam koja bi rečenica sada mogla opisati moje oduševljenje kada vidim ovaj box set pred sobom, u ovo vrijeme kada slavim 40. godišnjicu karijere. Na ovakav način mogu doći do ploča i to me toliko obradovalo da mi nije žao ni jedne ploče koju sam u ratu izgubio", rekao je oduševljeni Željko Bebek.

"Ja sam na tome radio godinu dana i baš sam rekao da nikada nije dosta vremena. Trebala nam je godina dana da sve posložimo kako treba. Jako sam zadovoljan", rekao je autor projekta i direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac.

Na projekt se osvrnuo i nekadašnji glavni urednik Jugotona Siniša Škarica: "Sve je bilo sjajno organizirano i provedeno u djelo. Bijelo dugme je najveći bend na ovim prostorima svih vremena. Sam box set je napravljen savršeno i sve je na svom mjestu. Knjiga je čvrsto autorski koncipirana i pokriva kompletno razdoblje Bijelog dugmeta. S bendom sam imao odnos suradnika i urednika, a čim sam ih čuo prvi put na radiju sam znao da se sprema nešto veliko", rekao je.

Knjigu "Bijelo dugme" i projekt je komentirao i koautor, Dušan Vesić. "Od početka mislim da je ovo najvažnije izdanje svih vremena u regiji. To je ono nešto zašto je Jugoton pomicao granice i Bijelo dugme s njim. Pisanje knjige je bio težak posao, ali ujedno i najbolji tekst koji sam u životu napisao", istaknuo je.

Želimir Babogredac istaknuo je da je do ideje za ovaj veliki projekt došao ugledavši se na izdanja svjetskih pandana Bijelog dugmeta - Beatlesa i Rolling Stonesa. S autorom skoro svih pjesama Bijelog dugmeta Goranom Bregovićem dogovorio se oko ovog izdanja na obostrano zadovoljstvo. Bregović je istaknuo: "Znam da je to u današnje vrijeme u svakom smislu složeno, zahvalan sam diskografskoj kući Croatia Records na elegantnom naporu koji su uložili u objavljivanje ovog izdanja."

"Snimke na pločama su remasterirane u Abbey Road studiju, pod paskom Seana Mageeja, koji je bio dio ekipe čiji je remaster "Stereo Vinyl Box Set" Beatlesa iz 2011. godine nagrađen i prestižnom nagradom Grammy u kategoriji 'Najbolji povijesni album'. Ploče s tim snimkama potom su poslane u Češku, točnije u Lodenice, gdje se nalazi najveća europska tvornica vinila - GZ Vinyl. Sve to garantira najveću moguću kvalitetu zvuka", opisao je Želimir Babogredac ukratko proces proizvodnje Box seta. 

Na predstavljanju je prikazan i dokumentarac CMC televizije o svim fazama stvaranja izdanja "Bijelo dugme - Box set deluxe". Dokumentarni film djelo je autora Tonija Volarića.

"Bijelo dugme - Box set deluxe" po prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma na novom 180-gramskom vinilu, uz bonus singlicu "Top/Ove ću noći naći blues" (od čije objave je također prošlo 40 godina ). Ovo limitirano, luksuzno izdanje obogaćeno je i knjigom "Bijelo dugme", koju potpisuju dobri poznavatelji benda, suradnici i prijatelji, neprijeporni poznavatelji pop kulture i rocka posebno, Siniša Škarica i Dušan Vesić. U knjizi se nalazi i veliki broj nikad objavljenih fotografija i dokumenata iz diskografske karijere Bijelog dugmeta, download šifra za preuzimanje svih remasteriranih pjesama iz ovog box seta te rijetke memorabilije grupe. Projekt prate i prvi hrvatski Super Audio CD nosač zvuka visoke rezolucije "Kad bi' bio bijelo dugme" te DVD sa 34 spota Bijelog dugmeta

Ovo kapitalno izdanje u limitiranoj nakladi od 1000 komada od danas možete kupiti u odabranim trgovinama diljem regije te putem online trgovina: Amazon (www.amazon.com), Croatia Records Web Shop (shop.crorec.hr), iTunesa, a preslušati možete na Deezeru

Sve slike Marka Šolića sa sinoćnje promocije pogledajte na: www.crorec.hr/galerija

Pogledajte official trailer "Bijelo dugme - Box set deluxe":