Goran Bregović: "Zahvalan sam Croatia Recordsu na ovom izdanju!"

Bregović

Predstavljanja projekta "Bijelo dugme - Box set deluxe" koja će se održati unutar 24 sata na tri najznačajnije lokacije regije, odbrojavaju svoje posljednje minute. 

ZAGREB - SARAJEVO - BEOGRAD, 13. i 14. studenog 2014.

ZAGREB, četvrtak, 13.11.2014. u 18:30 sati 
Zagrebački Velesajam / Interliber - međunarodni sajam knjiga

SARAJEVO, petak, 14.11.2014. u 13:00 sati
Hotel Holiday Inn
BEOGRAD, petak, 14.11.2014 u 18:30 sati 
Grand Casino

Luksuzno izdanje "Bijelo dugme - Box set deluxe", koje se objavljuje povodom 40. godišnjice legendarnog sarajevskog benda, posebnu je pažnju izazvao kod frontmana Bijelog dugmeta – Gorana Bregovića. Naime, Goran s Alenom Islamovićem i svojim orkestrom koji uključuje trubače, kraj godine provodi na turneji kojom obilježava ovu veliku obljetnicu Bijelog dugmeta. Za sada je održao nekoliko zapaženih i uspješnih koncerata, a u veljači će uslijediti koncerti u Zagrebu, Beogradu te ostalim gradovima regije.

"Ima dosta mjesta na svijetu u kojima bih mogao živjeti. Ali raditi, ne bih mogao nigdje nego ovdje. Pokušao sam raditi '91. u Parizu, glazbu za jedan veliki francuski film. Imao sam tri Francuza za asistente, visoko obrazovane ozbiljne ljude. Ali, znate, ritmove na koje mi ovdje plešemo, Francuz ne može lako apsolvirati. A mi na to plešemo - ja sam se usred rata doselio u Beograd kako bih završio taj film, iako ovdje u to vrijeme nije bilo struje, mnogo toga mi je nedostajalo. Ali sam glazbu za film završio", rekao je Bregović.

Svjestan da ovih dana neki obožavatelji njegovog opusa daju Dugmetu gotovo pa vizionarsku dimenziju, opisuju ga pokretom, socijalnim fenomenom, nečim mnogo složenijim od rock and roll benda, izjavio je:"Rock and roll je važniji bio u komunističkom svijetu nego na Zapadu. Na Zapadu je to bila jedna od formi u obilju slobode koja se koristila, a u komunizmu je, kao i uopće umjetnost, bio iznad svojih gabarita, na ivici da bude religija. To je bila više vjera nego umjetnost."

Bregović, inače počasni građanin deset svjetskih gradova, počasni doktor Sveučilišta u Sheffieldu, nositelj francuskog Ordena viteza od umjetnosti, otkriva da danas ima klasično radno vrijeme, od 8 i 30 do 16 i 30. Tim više cijeni trud koji je Croatia Records uložila u objavljivanje "Box seta deluxe" s deset remasteriranih vinila i knjigom o povijesti benda:

"To je zbilja elegantan napor Croatia Recordsa, znam da je to u današnje vrijeme u svakom smislu složeno, zahvalan sam im da su to uradili. Znate, čovjek voli da iza sebe ostavi neki lijep trag, vjerujem da će svi koji su sudjelovali, mi kao Bijelo dugme i ovi oko nas imati osjećaj da su iza sebe ostavili nešto što elegantno stoji u jednom vremenu koje traje duže nego je predviđeno. Taj garantni rok Bijelog dugmeta je produžen puno više nego što se itko nadao i više nego sam se ja nadao"rekao je Bregović.

Pogledajte prilog CMC televizije s Goranom Bregovićem:
{youtube}vqU-LqxKJkU{/youtube}