Dokumentarac o projektu "Bijelo dugme - Box set deluxe" sniman u londonskom Abbey Road studiju

Abbey Road

Ekipa Croatia Recordsa predvođena autorom projekta Želimirom Babogredcom, prošli tjedan boravila je u Londonu povodom snimanja dokumentarca "Bijelo dugme - Box set deluxe". Dokumentarni film sniman je u čuvenom Abbey Road studiju gdje su i masterirani vinili legendarnog benda Bijelo dugme. Tom prilikom izjave su dali Grammyjem nagrađeni producent Sean Magee, koji je prvi puta na trakama poslanim iz Croatia Recordsa čuo pjesme Bijelog dugmeta, ton majstor u Abbey Road studiju Zoran Veselinović i svjetski poznati fotograf Brian Rasic, službeni fotograf Rolling Stonesa, koji već desetljećima živi i radi u Londonu.

"Ja sam Dugme prvi put gledao na Malom Lošinju '75. godine na Kaštelu, jer sam znao da su oni super bend. U to sam vrijeme kao DJ puštao Bijelo dugme, a Dugme je dolazilo kod mene na binu u vrijeme kad su kombijem obilazili Jugoslaviju i svirali gdje su im dopustili da sviraju. Isto tako radio sam s njima u poznatom studiju Pink Floyda, Britannia row, gdje sam vidio kako Bregović stvara, kako Bebek pjeva, pa smo se i fotografirali svi zajedno u Londonu. Bilo je to prije tridesetak godina, ali taj put od sredine sedamdesetih do početka osamdesetih, to je moja cijela profesionalna priča" - rekao je Brian Rasic.

Na projekt se osvrnuo i autor projekta "Bijelo dugme - Box set deluxe", Želimir Babogredac: "Kad imaš poštene i plemenite ideje i Bog te voli. Nama su sva vrata bila otvorena, od prvog poziva u Abbey Road do dobivanja šanse da radimo u istoj režiji u kojoj su radili Beatlesi i Paul McCartney, te s istim ton majstorom. Nama se sve stvari lijepo otvaraju i ja se nadam da će do same promocije i do promocije ovog filma, biti sve poredano kako treba i da će to biti jedan doživljaj za duže vrijeme."

Naime, dokumentarac će voditi kroz proces stvaranja projekta od njegovih samih početaka tj. masteriranja i rezanja direktno s originalnih analognih vrpci u mastering režiji 6 Abbey Road studija na Neumann VMS 80 rezaču - na istom rezaču i u istoj režiji gdje su masterirana nova vinil reizdanja Beatlesa, pa do masovne proizvodnje u tvornici. Također, za dokumentarac su snimljene i brojne poznate osobe regije koje su ostavile svoje dojmove i mišljenja o legendarnom bendu, ali i sami članovi Bijelog dugmeta.

Podsjetimo, Croatia Records 14.11.2014. godine objavljuje ekskluzivni box set od 10 vinila, na kojima će se naći svih devet studijskih albuma i prva singlica ("Top / Ove ću noći naći blues"). Kolekcionari svoj numerirani primjerak mogu naručiti još od 14. rujna 2014. godine preko online trgovine Croatia Recordsa: http://shop.crorec.hr